Proste Historie
KARTOFLANKA kociewska z golcami
Zupy

KARTOFLANKA kociewska z golcami

To innowacyjna, pierwsza taka zupa na rynku dań mrożonych! Tworząc ją, inspirowaliśmy się bogatą tradycją kulinarną Kociewia – malowniczego regionu etnograficzno-kulturowego na Pomorzu Gdańskim. Sekret naszej pożywnej i sycącej zupy, tkwi w jej unikalnej, kociewskiej recepturze. Pokrojone w kostkę i podsmażane na oleju słonecznikowym ziemniaczki oraz golce – okrągłe kluski na bazie ziemniaków, to główne składniki „Kartoflanki”. Odkryj już dziś jej niezwykłą smakowitość!

Produkt głęboko mrożony.

Składniki: golce (kluski ziemniaczane) (47%) (ziemniaki (50%), skrobia ziemniaczana, woda, grys ziemniaczany, płatki ziemniaczane 1%, mąka pszenna, sól), ziemniaki podsmażane 33% (ziemniaki, olej słonecznikowy), warzywa w zmiennych proporcjach (19%) (cebula, marchew, pietruszka, seler), mieszanka przyprawowa w saszetce (1%) (sól, cebula, czosnek, majeranek (15%) olej rzepakowy).
 
Wartość odżywcza produktu w 100 g w porcji 150 g % RWS*
na porcję
Wartość energetyczna 425 kJ / 102 kcal 638 kJ / 153 kcal 8%
Tłuszcz 1,4 g 2,1 g 3%
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0,1 g 0,2 g 1%
Węglowodany 19 g 29 g 11%
w tym cukry 0,9 g 1,4 g 2%
Białko 1,8 g 2,7 g 5%
Sól 0,9 g 1,4 g 23%

* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej (8400 kJ / 2000 kcal).
Opakowanie 450 g zawiera 3 sugerowane porcje produktu.

1

Bez rozmrażania. Kartoflankę (po uprzednim wyjęciu z opakowania saszetki z przyprawami) wsypać 
do około 1 l gotującego się bulionu.

2

Gotować około 12 minut, od czasu do czasu mieszając.

3

Pod koniec gotowania zupę dopraw przyprawą z saszetki dołączonej do opakowania.

  • Inspiracje

    Zupa czosnkowa z golcami

    Upiecz czosnek w łupinie, zmiksuj z tłustą śmietaną i natką pietruszki i dodaj do zupy.

    czytaj więcej
  • Inspiracje

    Zapiekanka chłopska z pieca

    Ugotuj gęstą zupę, dodaj smażoną wieprzowinę i zapiecz w kokilkach posypanych ostrym serem.

    czytaj więcej
Facebook
Youtube