Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym
Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym to bardzo wykwintna i smakowita propozycja podania tego warzywa, które w polskiej kuchni wydaje się w ostatnim czasie nieco zapomniane. Dzieje się tak zupełnie niesłusznie, gdyż przygotowanie tak pysznego obiadu zajmuje zaledwie około 30 minut, a co więcej, danie to znakomicie pasuje do każdej pory dnia i roku. Gotowe warzywa Proste Historie znacząco ułatwiają przyrządzenie tego specjału, dzięki czemu już po kilku chwilach na twoim stole pojawi się aromatyczne warzywo z dodatkami. Kalafior z orzechami i sosem pleśniowym świetnie sprawdza się jako przekąska lub element romantycznej kolacji we dwoje.
Składniki
- “Chrupiący kalafior” Proste Historie,
- 3 łyżki masła,
- 1 łyżeczka cukru,
- 1 cebula,
- 100 g sera z niebieską pleśnią,
- 1 posiekany ząbek czosnku,
- 100 ml tłustej śmietany,
- 1 czubata łyżka włoskich orzechów,
- 1 szczypta gałki muszkatołowej.
Sposób przygotowania
- Zagotuj i posól wodę.
- Dodaj łyżkę masła i łyżeczkę cukru.
- Wrzuć nierozmrożonego “Kalafiora” Proste Historie i gotuj około 6 minut.
- Przełóż na sitko.
- Posiekaj drobno jedną cebulę.
- Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła i smaż cebulę dopóki nie będzie szklista. Nie rumień jej.
- Wkrusz 100 g sera z niebieską pleśnią, dodaj 1 posiekany ząbek czosnku i 100 ml tłustej śmietany.
- Zadbaj aby ser ładnie się rozpuścił.
- Wkrusz kilka włoskich orzechów (maksymalnie 1 łyżka czubata), dopraw szczyptą gałki muszkatołowej i zatop kalafiora tylko na chwilę.
- Możesz urozmaicić przepis dodając “Wiśnie” Proste Historie. Rozmróź wtedy garść wiśni i dodaj do ciepłego sosu.
- Podaj danie z bagietką lub na świeżo ugotowanym makaronem.
Dopełnij to danie
Stwórz z nami 3-daniowy obiad!
Zobacz przepisy z wykorzystaniem produktu
Pieczone warzywa do mięsa
Warzywa z piekarnika podaj jako dodatek do świątecznej pieczeni lub pieczonej białej kiełbasy.